Bankzaken

Toen we in Niamey waren voor onze vakantie moest ik (Jeannette) naar het SIM kantoor om iets te regelen met de financieel manager. Deze vrouw  is nog maar net aangekomen in Niger en heeft kortgeleden deze functie gekregen.  We praatten nog even met elkaar om verder kennis te maken. Een van de opmerkingen die zij maakte viel me op en daardoor kwam ik op het idee om dit stukje over "bankzaken" te schrijven.

Papierwinkel...


Zij vertelde dat ze echt moest wennen aan de financiële gang van zaken in Niger, vooral dat er zoveel met contant geld wordt gedaan in plaats van directe overboekingen van de ene naar de andere bankrekening. Dit is voor ons zo normaal dat we er niet eens over nadenken. Het enige wat we vaak doen is mopperen over het feit dat het zo lang duurt om naar de bank te gaan.
Formulieren of cheques moeten worden ingevuld om geld op te nemen of te storten, dan moet je naar de balie om daadwerkelijk geld te storten of te ontvangen. Het tellen van het geld kost ook veel tijd, omdat bijvoorbeeld 100 euro gelijk is aan 65.600 FCFA. Stel je voor dat twee a drie ondernemers of NGO-medewerkers op hun beurt wachten om enkele miljoenen FCFA's op te nemen of te storten en jij achter hen staat.....

Internet perikelen


Daarnaast zijn ook hier de banken onderdeel van internationale banknetwerken, daarom worden voor elke klant de banktransacties direct met de computer verwerkt, maar hier is wel internet voor nodig. De internetverbinding is echter nooit snel en wordt vaak een minuutje onderbroken. Elk klantcontact kost dus veel tijd.
Laatst moest ik geld van onze rekening opnemen en storten op de rekening van een vriend die zijn rekening bij een andere bank heeft. Je moet dan letterlijk van de ene bank naar de andere bank. Er stonden zo'n tien mensen voor me bij de tweede bank en het duurde bijna twee uur voordat ik aan de beurt was. De andere werkzaamheden die ik voor die middag gepland had om te doen moest ik uitgestellen tot een andere dag.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

schrijf je in

Heb je een vraag?

Mirjam Baas-Ridderhof
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Contact