Een dag uit het leven van een zendeling

Een maandag in april van Jeannette Gaïtou


…. de wekker gaat…   het is 6 uur, ik ben geen ochtend mens maar heb mijn vaste “afspraak” met God. Ik bid en mediteer een poosje.
Zoals iedere morgen heb ik mijn vaste ochtendwerkzaamheden:  ik haal eerst de was uit de wasmachine.  Gelukkig hebben we tegenwoordig een wasmachine, dat scheelt veel tijd. En omdat overdag de waterdruk te laag is, laat ik die ’s nacht draaien.
Dan open ik het hek, doe de buitenverlichting uit en geef gelijk de konijnen schoon water en voer.
Om deze tijd van het jaar koelt het ’s nachts niet verder af dan 30 oC. Overdag loopt het op tot 40-45 oC.

Wat eten onze huisdieren?


Het is anders dan in Nederland waar je voor huisdieren kant-en-klaar voer kunt kopen. De konijnen eten 's morgens gierstzemelen, die goedkoop verkrijgbaar zijn op de lokale markt, aangevuld met wat resten van wat ik de dag ervoor gekookt heb, bijv schraapsel van wortelen, het buitenste blad en de stengel van kool, uienschillen, komkommerschillen, aardappelschillen, tomatenresten, etc. De konijnen zijn niet alleen voor de gezelligheid, we fokken deze ook voor het vlees. Ook de papegaai wil graag een hapje eten. De papegaai is eigenlijk van mijn collega, maar in haar afwezigheid zorg ik voor hem of haar. De papegaai houdt van ongepelde pinda's, in water geweekte cowpeas en rauwe maïskorrels, maar ook van stukjes komkommer, tomaat, wortel en kool.

papegaai



Mijn ontbijt


Als ontbijt neem ik mijn gebruikelijke yoghurt met pinda's (meestal ook met -home made- muesli, maar die is even “op”). Phoebé houdt niet van ontbijten voor 9 of 10 uur, dus zij drinkt gewoon water en koopt iets op school tijdens de eerste pauze. Er zijn daar 's morgens een paar vrouwen die broodjes verkopen (een stuk brood – net als stokbrood - met een beetje saus van gebakken uien en gehakt), zoute koekjes, en andere zelfgemaakte dingetjes voor 50 tot 100 cfa (= 7,5 - 15 eurocent). Blaise houdt van een gekookte maaltijd als  ontbijt , zoals vlees, rijst met saus, etc., en hij heeft ook zijn adresjes waar hij zijn ontbijt koopt.

Naar school en werk


De school begint om 8 uur 's morgens. Ik zet Phoebé af en rij door naar het SIM kantoor. ‘s Morgens is dat altijd een rit met belevenissen. Rond die tijd  is iedereen op weg naar kantoor, basisschool en middelbare school. De meeste kinderen, en dat zijn er heel veel, lopen naar school, sommige gaan op de fiets en soms op de motor. De meesten lijken zich totaal niet bewust van het feit dat ze op de weg lopen, vooral de grotere kinderen. Van de kleine kinderen weet je gewoon niet wanneer een van hen plotseling oversteekt...... Helaas is het te gevaarlijk om tegelijkertijd te rijden en een foto te maken.
Op het werk hebben we vandaag een speciaal programma met ons landbouwteam. We bespreken de resultaten van het teeltseizoen 2018: we zetten de werkzaamheden en investeringen vanaf het voorbereiden van het land tot de oogst af tegen de resultaten die zijn behaald, zowel in natura als financieel. Verder bespreken we waar het mis ging en wat er eventueel verbeterd of anders geprobeerd kan worden. Om dit overzichtelijk te maken heb ik alle gegevens in de computer ingevoerd en de informatie van alle afzonderlijke velden in tabellen gezet. Het is een zeer lonende bezigheid geweest, want uiteindelijk werd het echt duidelijk waar het werk rendabel was en waar niet.
Ons normale werkrooster is dat we om de week vergaderen en ongeveer drie uur besteden aan een Bijbelstudie en aan het bespreken van de lopende werkzaamheden op de drie boerderijen (één in Maradi en twee in twee andere dorpen). We bekijken het werk dat de afgelopen twee weken is gedaan, het werk dat gepland is voor de komende twee weken, welke problemen of vragen er zijn, en ik controleer het geld dat is uitgegeven.

Na werktijd


Gelukkig kon Blaise vandaag om 14.30 uur Phoebé van school halen omdat mijn vergadering tot 16.00 uur duurde. Toen ik thuiskwam was het tijd om het avondeten voor Phoebé en mijzelf klaar te maken, Blaise had geen behoefte aan eten. Vanavond heb ik frietjes gemaakt van yam (net zoals je ook van aardappelen frietjes maakt), met een saus van uien en tomaten, versierd met mayonaise en verder een gebakken ei.
Na het eten krijgen de konijnen, de honden en de logeer-papegaai hun voer. Voor het groenvoer haal ik elke dag vanuit mijn werk een zak vol met slaresten bij een sla-verkoper in de buurt.  Het hondenvoer is zelfgemaakt. Hier volgt het recept:
 Ik koop 2 kommen* gierst (*een kom is een bepaalde maat op de markt hier), 1 kom maïs, 1 kom cowpeas (soort bonen) en pindapulp (dat is wat er overblijft na het extraheren van de olie).  Dit alles wordt gemengd in een zak en we brengen dit naar een graanmolen, waar het tot een soort meel wordt gemalen. De graanmolen wordt aangedreven door een elektrische generator. Onze hulp in de huishouding kookt dan het hondenvoer van dit meel, op dezelfde manier als pap, maar dan VEEL VEEL dikker. Er gaat ook een beetje zout en olie bij.
De honden zijn er dol op. En als er nog botten over zijn van onze warme maaltijd, dan krijgen ze die ook.

honden



’s Avonds


Na het eten was het tijd om Phoebé naar bed te brengen. Daarna heb ik nog wat werk gedaan. Ik heb de laatste toetsresultaten en de cijfers van het huiswerk van de AECM schoolkinderen in de computer ingevoerd. Vervolgens heb ik de was van de dag gevouwen en een nieuwe lading wasgoed in de wasmachine gedaan voordat ik rond 23.00 uur naar bed ging.


Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop of koop nederlandse boeken via YouBeDo. Wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact