Hulpverlening andersom: een accu te leen!

"Hallo Abou." "Hoi Jeannette, hoe gaat het?" "Met mij gaat het goed. En met jou?"
En dan informeer ik hoe haar week is geweest. Abou is voorlichter en trainer in de preventieve gezondheidszorg en zij begint mij te vertellen over haar laatste auto-avontuur.

Samen met Ayouba (Job)) ging zij op pad om les te geven in één van de dorpen in de omgeving van Maradi. Ayouba is voorlichter en adviseur op landbouwgebied. In dit verhaal bezoekt hij onze contactpersoon Samuël. Samuël werkt als boer in het dorp van zijn ouders. Hij is een oud-medewerker en keerde terug naar zijn dorp om de opgedane kennis door te geven.

Als Ayabou bij Samuël langsgaat, gaan ze samen naar de velden om te bekijken hoe alles erbij staat en hoe alles gaat. Dit ter bemoediging van in dit geval Samuël die in het dorp probeert op een andere dan de standaard manier landbouw te bedrijven. Het is namelijk niet gemakkelijk in de cultuur hier om de dingen "anders" te doen.

Ayouba en Abou brachten dus een bezoek aan de velden van Samuël en daar weigerde hun auto - een grote zware Toyota Land Cruiser - plotseling te starten. Na een aantal pogingen was de conclusie dat de accu het niet meer deed. Daar sta je dan….
Gelukkig heeft het dorp een watertoren met een generator met daaraan een goede auto-accu. Samuël ging dus zijn buurman en  “de baas van de watertoren” vragen of hij ermee akkoord ging om deze auto-accu uit te lenen aan Abou en Ayouba om terug te kunnen rijden naar Maradi. Dat was oké en Ayouba en Abou reden terug naar Maradi met Samuël achter hen aan op zijn motor zodat hij de accu na deze actie terug kon brengen naar zijn dorp.

Mijn eerste reactie na dit verhaal van Abou was: "Wat een gedoe" en ik had met alle drie te doen; wat een tijd en energie heeft dit allemaal gekost. Ja, ik was natuurlijk wel heel blij dat het in de buurt van dit dorp gebeurde waar de watertoren en de bijbehorende generator staan. Ergens anders zou de situatie veel lastiger zijn geweest.

Hulpverlening andersom


Maar toen ineens realiseerde ik me dat er ook een héél andere kant aan dit verhaal zit.
‘Wij’ (van het project) zaten in een situatie waarin we hulp nodig hadden van de dorpelingen en “zij” (normaal gesproken de hulpvragers) zagen dat ze ons konden helpen en hebben dat met veel inzet gedaan. Daaruit bleek dat de buurman van Samuël voldoende vertrouwen in hem had om de (kostbare) generator-accu uit te lenen. Dit is geweldig! En dus misschien, heeft deze gebeurtenis bijgedragen aan de mogelijkheden voor Samuël om het contact met zijn buren te vergroten en zijn ideeën over een andere manier van werken en leven te delen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact