Auto-frustraties

Het grootste deel van de auto’s op de weg hier in Niger heeft geen "waarde" meer in Europa of de VS; bv omdat het te duur wordt om ze door de APK te krijgen; kortom afdankertjes dus. Het blijft me verbazen hoeveel auto’s uit Nederland ik hier zie rijden.


De auto's in Niger worden blootgesteld aan hobbelige wegen, hitte, stof, droogte en twijfelachtig onderhoud


Er is een belangrijke markt voor het kopen, verschepen en verkopen van die afgedankte auto's via de havens van Lomé (Togo) en Cotonou (Benin). Via deze plaatsen komt het overgrote deel van de auto's binnen in Niger en worden op de lokale automarkten verhandeld. Veel van die auto’s hebben een schimmige onderhoudshistorie  (op zijn zachtst gezegd) en zijn niet bepaald nieuw, hoewel de meeste er nog best mooi uitzien. Eenmaal in Niger op de weg, worden ze blootgesteld aan hobbelige wegen, hitte, stof, droogte en nog twijfelachtiger onderhoud. Maar dit zijn wel de auto's die passen binnen het budget van de gemiddelde hogere middenklasse Nigerees, inclusief wij dus.


Veel vraag naar automonteurs


Jullie hebben inmiddels uit mijn verhaal wel begrepen dat er veel vraag is naar automonteurs. Garages zijn als het ware op elke straathoek te vinden. Het probleem is echter een betrouwbare monteur te vinden. Wij kennen een betrouwbare monteur, dus onze auto laten repareren is een kwestie van deze in zijn garage brengen. Of als de auto midden in de stad kapot gaat, bel ik hem, hij komt, leent mij zijn auto en brengt die van ons op de een of andere manier naar de garage. Prima service!


Er gaat geen maand voorbij zonder een autoreparatie


Het echt frustrerende deel van dit verhaal is het vinden van reserveonderdelen van goede kwaliteit. De reserveonderdelen die we hier kunnen kopen, zijn 'made in China'. De schokdempers die slechts 4 maanden geleden zijn vervangen, zijn dus weer kapot. Dit betekent dat er geen maand voorbij gaat zonder één of andere reparatie aan de auto. Zo moet op dit moment in de auto, die ik (Jeannette) gebruik, een nieuwe motorcylinderkop geplaatst worden. Kosten alleen al van het onderdeel zelf 500 euro.

stoffig


Auto's hebben in Niger veel te verduren. Hier is Jeannette onderweg voor haar werk van Sowing Seeds of Change in the Sahel.
Klik op de foto en "rijd een stukje mee" richting de velden.

De auto's zijn onmisbaar voor het werk van Blaise en Jeannette.

Houd "de motor" draaiend

  

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact