Wat is er toch met die ziekte???

'We horen iets over een ziekte, wat is er toch aan de hand'?


Je hoeft niet ver buiten de stad te gaan om mensen, vooral vrouwen, te ontmoeten die geen idee hebben waar “deze verhalen over ziekte” precies over gaan. Het Corona-virus houdt alle mensen over de hele wereld bezig. En ja, ook hier in Niger.  Donderdag ging mijn collega Abou naar een dorp op ongeveer 25 km van Maradi om de tweewekelijkse gezondheidsles te geven aan een groep vrouwen. Ze vroegen haar: 'We horen iets over een ziekte, wat is er toch aan de hand'?

Abou vertelde hen over het Corona-virus en wat het in de wereld doet. Dit was gelijk een goede gelegenheid om nogmaals het belang te benadrukken van correct handen wassen met zeep, iets wat maar weinig mensen in de dorpen doen.

Preventieve maatregelen


Met het oog op deze realiteit en gezien de beperkingen van de gezondheidszorg, besloot de regering van Niger om maatregelen te nemen voordat er zelfs maar een geval van COVID 19-besmetting bekend was. Helaas in de afgelopen week werd ook hier in Niger de eerste besmetting bevestigd en op zaterdag 21 maart de tweede; en de preventieve maatregelen werden uitgebreid. Zo waren op 19 maart om middernacht alle grenzen en de internationale luchthavens van Niamey en Zinder gesloten voor personenvervoer. Daarop werden vrijdag (20 maart) de scholen gesloten voor alle soorten van onderwijs voor de komende twee weken, en dan zal de situatie opnieuw worden beoordeeld. Trainingscentrum Caleb is dus ook dicht voor minimaal twee weken.
 
Bijeenkomsten en vergaderingen mogen plaats vinden met niet méér dan 50 personen. Dat zal lastig zijn bij ceremonies, bruiloften en begrafenissen. Daarom riepen zowel moslim- als christelijke leiders hun gemeenschappen op om de preventieve maatregelen te respecteren en tot nader order niet bijeen te komen voor aanbidding en gebed in moskeeën en kerken.

Er gaat ook veel nep nieuws rond, juist in landen zoals Niger, waar veel mensen minder onderwijs gehad hebben. Afbeeldingen werken vaak goed om correcte informatie door te geven... Een taak van de overheid en andere organisaties om juiste informatie te verstrekken in verband met de preventie van Corona. Deze flyers zijn van oorsprong uit Ivoorkust, maar doen het goed op de social media. Ze zijn niet om de draak te steken met de informatie, maar echt bedoeld als belangrijke informatiebron, omdat de tekeningen makkelijker begrepen worden.

posters


Scholen gesloten en jeugdwerk ligt stil


Oorspronkelijk zouden de scholen deze week (22 - 28 maart) van woensdag tot en met vrijdag een korte vakantie hebben. De King’s Kids in Niamey hadden voor die dagen een kamp georganiseerd. Dit is nu ook geannuleerd. Tegelijkertijd waren er plannen om met een kleine groep een training voor jeugdleiders van Quartier Libre (kinderclub) te houden. We hoopten dat dit nog door zou kunnen gaan; maar de dag na het schrijven van deze tekst is ook dit geannuleerd. O.a. voor deze training reisde Blaise zaterdag (21 maart) naar Niamey. Hij was ook van plan om daar zijn visum te regelen voor ons geplande bezoek aan Nederland in juli (we hopen dat dit nog steeds mogelijk zal zijn), maar ook dit kantoor is voorlopig gesloten.

Als Blaise zijn werkzaamheden in Niamey afgerond heeft, komt hij naar huis en brengt hij Caleb gelijk mee naar Maradi. De studenten van de Sahel Academy zouden al van 28 maart tot 13 april al Paasvakantie hebben, maar vanwege de preventieve maatregelen ivm het Corona-virus zijn ze een week eerder vrij en hebben ze nu  drie weken vakantie. (Afhankelijk van hoe de situatie zich verder ontwikkelt.)

Gezondheidsonderwijs in de dorpen


Maandag (23 maart) heb ik een vergadering gepland met mijn teamleden om de maatregelen te bespreken die we moeten nemen op ons werk op de boerderij en betreft het gezondheidsonderwijs aan de vrouwen in de drie dorpen waar we werken. Zo proberen we ons deel bij te dragen om het virus zo min mogelijk te  verspreiden en om het zelf ook niet op te lopen.

Artiesten helpen mee


Om toch dit verhaal positief af te sluiten: Ik zag vandaag een clip op Facebook die door een groep Nigerese artiesten was gemaakt om kennis over het Corona-virus en de preventieve maatregelen te vergroten. Zij zongen een lied in de verschillende talen van het land en ondersteund met expliciete gebaren. Het was een heel vrolijke clip om te zien!

artiesten tegen corona


(De clip is om een of andere reden ondertussen verwijderd en kan niet getoond worden)

(bron foto bovenaan de pagina  https://www.ghanaweb.com, om naar deze site te gaan... klik op de foto)

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact