Geboortebewijs

Waarom is dit zo’n belangrijk papier…Ik zit op het jaarlijkse softbaltoernooi in Niamey. Dat is een groots evenement binnen de zendings-gemeenschap in Niamey. Er doen veel verschillende teams mee en het is leuk om te zien hoe ook mensen uit de lokale gemeenschappen de sport oppikken, in bestaande teams integreren of zelf teams vormen.

Terwijl ik aan de kant van het veld zit, kijk ik om me heen naar al die mensen. Het is nogal een mengelmoes van mensen uit verschillende plaatsen van de wereld. Het merendeel bestaat uit gezinnen met kinderen van alle leeftijden, er zijn diverse “special needs” kinderen, diverse kinderen ook die geadopteerd zijn, diverse jongvolwassenen die zijn opgegroeid in een weeshuis, maar die nu op eigen benen staan, en zo heeft iedereen zijn eigen vrij unieke situatie. Eén ding valt echter op, voor al die (jonge) mensen wordt gezorgd en zo hebben zij hun eigen plaats in de bredere samenleving.

En dan gaan mijn gedachten naar een heel andere setting, nl naar de meisjes en vrouwen die voor scholing naar Training Centrum Caleb komen. Zeker zij maken deel uit van hun lokale gemeenschap, maar deze gemeenschappen zijn vaak in officiële zin niet goed geïntegreerd in de bredere samenleving. Daardoor zijn veel kinderen geboren in deze gemeenschappen nooit officieel geregistreerd.
Dat zien we bij Training Centrum Caleb waar het merendeel van het meisjes en vrouwen géén geboortebewijs heeft.


Bij Centre Caleb hebben de meeste meisjes en vrouwen géén geboortebewijs


En dat heeft allerlei consequenties; concreet gesteld: Wat heeft het voor zin om mensen certificaten te geven na het succesvol afronden van hun opleiding, als ze als persoon géén officiële status hebben?

Zo hadden van de huidige groep van 150 meisjes en vrouwen maar 15 een geboortebewijs. Blaise en Sunday starten bij het begin van de cursus dus met hen te helpen een geboortebewijs te verkrijgen. Er zijn heel veel mensen in deze situatie en het goede nieuws is dat er een systeem bestaat om mensen zelfs vele jaren na hun geboorte te helpen aan een geboortebewijs,.
Het is duidelijk dat dan de exacte geboortedatum niet meer bekend is. Vroeger voldeed het om te melden: (geboren rond) gevolgd door het geschatte jaar op basis van herinneringen aan gebeurtenissen die zich rond de geboorte hadden afgespeeld. Dit werkt echter niet wanneer je formulieren moet invullen. Daarom is een flink aantal jaren geleden vervangen door 1 januari, gevolgd door het geschatte jaar. En dus, ook al is het niet exact, hebben deze meisjes en vrouwen nu tenminste de papieren waarmee ze erkend kunnen worden, waardoor zij een certificaat kunnen behalen en hun plaats in de bredere samenleving kunnen innemen.

geboortebewijs Niger

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact