Goed nieuws

Het goede nieuws, onze uitdagingen en over ons werk


In mijn laatste stukje over hoe het hier in Niger ging na de staatsgreep, eindigde ik met te zeggen dat het verhaal vervolgd zou worden en hopelijk met goed nieuws. Welnu, we zijn erg blij dat we inderdaad goed nieuws over de situatie kunnen delen, ook al blijven er uitdagingen bestaan.

Eerst het goede nieuws


De hele situatie in het land en in Niamey is nog steeds kalm en zonder chaos, zelfs toen er demonstraties plaatsvonden. Rijdend in en rond Niamey is het nauwelijks anders dan voorheen. Het enige dat opvalt, is de overvloed aan kleine Nigerese vlaggetjes met een zuignapje, die op de voorruit van de auto kunnen worden geplakt. Ze worden door straatverkopers aangeboden, meestal op de kruispunten in de stad. En je ziet af en toe een voertuig versierd met de Nigerese vlag.
Verder is alles open in de stad, er is een nieuwe regering gekomen en aan het werk, de scholen zijn normaal begonnen op maandag 2 oktober wat altijd de start is van ons schooljaar en overal om ons heen in onze buurt gaan mensen door met de bouw van hun huizen. Een paar weken geleden werd het luchtruim weer opengesteld voor commerciële vluchten en een flink aantal mensen die dachten in augustus naar Niger terug te keren, zijn inmiddels teruggekeerd of zullen binnenkort terugkeren. Bij Sahel Academy is het aangepaste programma voor groep K-8 op 12 oktober afgerond. Ze hebben nu oktobervakantie en het lijkt erop dat na de vakantie weer met het normale programma kan worden gestart. De middelbare scholieren (bovenbouw) zullen hun online lessen voortzetten tot het einde van het semester, maar wel met de mogelijkheid van meer onderwijs in de klas.

Onze uitdagingen


Ondanks al deze ‘normale gang van zaken’ zijn er ook wel wat uitdagingen. Het belangrijkste probleem is de politieke situatie op internationaal niveau. Omdat de nieuwe regering vasthoudt aan het ingenomen standpunt, blijven de internationale sancties van kracht. In de praktijk betekent dit (zonder volledig te zijn) dat de landgrenzen met Benin en Nigeria nog steeds gesloten zijn. Hierdoor zijn de import en export van goederen lastiger en ook de gevolgen hiervan zullen toenemen, zoals een verdere prijsstijging en het feit dat bepaalde goederen niet leverbaar zijn. Maar geen zorgen, ons gezin heeft nog steeds meer dan genoeg te eten. Het betekent ook dat er minder toegang is tot geld en dat het land nog steeds minder elektriciteit heeft, met als gevolg structurele stroomuitval.
Dit is niet de plaats om in detail in te gaan op het hoe en waarom van de situatie. Het volstaat te zeggen dat, hoewel alles normaal lijkt te gaan, ons dagelijks leven een beetje uitdagender is geworden. We blijven bidden voor de sociaal-economische en politieke situatie van ons land, haar regering en het herstel van de internationale betrekkingen.

Over ons werk


Al die tijd is ons werk in principe gewoon doorgegaan. Maar omdat een aantal van onze activiteiten met onderwijs te maken hebben, stonden deze activiteiten op een laag pitje tot aan de start van het nieuwe schooljaar.

Ik, Jeannette, heb nog wekelijks contact met zowel de bedrijfsleider als de gezondheidstrainer van Sowing Seeds of Change in the Sahel en doe de nodige werkzaamheden voor de boekhouding en administratie. Dit jaar moest het projectplan voor SSCSl vernieuwd worden. Dat hield in het organiseren van een externe evaluatie, het schrijven van een evaluatie als projectmanager en het ontwikkelen van een nieuw projectplan. Dit proces heb ik begin september afgerond en ter goedkeuring voorgelegd aan SIM Niger. Vervolgens gaat het naar SIM International.
Tegelijkertijd werkte ik aan de ontwikkeling van een nieuw projectvoorstel voor dat deel van het werk van JEMED dat wordt ondersteund door Tearfund UK, en aan de afronding van het rapport voor het  vorige project dat we in de periode 2022-2023 hebben uitgevoerd. Nu dat allemaal achter de rug is, kan ik me weer concentreren op de meer praktische kant van het werk.

Sinds ik in juni in Maradi was, ben ik niet meer teruggegaan vanwege de onzekere situatie. Maar ik hoop er begin november weer heen te kunnen.

Blaise is voor Trainingscentrum Caleb druk bezig geweest met de voorbereiding van het nieuwe schooljaar. Naast de telefonische coaching van Sunday, de manager van het centrum, was Blaise eind september ook een week in Maradi om te kijken hoe het er ging en om face-to-face besprekingen te hebben.
voorbereiding nieuw schooljaar centre caleb

Voorbereiding nieuwe schooljaar Centre Caleb
Zijn betrokkenheid bij het internationale YWAM-leiderschap voor Noord-Afrika en ook het internationale King’s Kids-leiderschap, nemen ook behoorlijk wat van zijn tijd in beslag. Hij heeft regelmatig online bijeenkomsten of telefoongesprekken met verschillende groepen om het lopende werk te bespreken.
Meer recentelijk is hij betrokken geraakt bij een christelijk particulier opleidingsinstituut (studies op bachelor- en masterniveau) op het gebied van bedrijfsopleidingen. Het instituut is nog in ontwikkeling en Blaise is gevraagd leiding te geven aan de module Leiderschap.
En natuurlijk zijn er de lopende verantwoordelijkheden als directeur van YWAM-Niger, het radiowerk waarbij hij betrokken is en (niet te vergeten!) bij de lokale voetbalcompetitie.

Nu de activiteiten bij Trainingscentrum Caleb, de Discipelschapstrainingschool en AECM weer van start gaan, hopen we de komende maanden nog wat meer ‘on the ground’ verhalen te kunnen delen.


Leuk weetje: het weer vandaag: afgelopen dagen (23-10) is zeer zonnig en binnen is het 38°C.
aanrecht vol waterflessen

Als je als gezin van 4 al die 1,5 literflessen op een dag leegdrinkt, moet het wel heel warm zijn ;) )


Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact