Het leven in de grote stad

Een terugblik op de afgelopen tijd. Het is nu bijna vijf maanden geleden dat we naar Niamey verhuisden. Drie weken geleden was ik (Jeannette) weer een week terug in Maradi. Tijdens die week en de twee weken daarna in Niamey waren er verschillende triggers die me deden nadenken over de verschillen tussen het leven in Maradi en in Niamey.

Verschillen tussen het leven in Maradi en in Niamey


Als ze me zouden vragen waar ik me het meeste thuis voel, dan zal ik - althans voorlopig - antwoorden dat ik zou kiezen voor het leven in Maradi. Niet alleen vanwege het werk, maar ook omdat ik geniet van de sfeer van het leven daar. In veel opzichten is Maradi veel meer een dorp dan een stad. Ik vind het moeilijk om het onder woorden te brengen, maar het leven daar “voelt” gewoon anders dan in Niamey.

Niamey


Hoewel het in vergelijking met veel andere hoofdsteden nog steeds niet groot is, is Niamey echt de grote stad. Er is ook veel veranderd in vergelijking met vroeger, zeker als je kijkt naar de laatste 10 jaar. De infrastructuur is verbeterd, met name in de binnenstad, er zijn veel nieuwe gebouwen en er is zelfs een nieuwe luchthaven. De stad is echt gemoderniseerd. Vanmorgen nog, toen ik bij de softbaltraining was van het middelbare schoolteam waarin Caleb speelt, had ik het met een andere ouder over alle veranderingen in Niamey en ook over het tempo waarin dat gebeurt. Deze ouder woont al sinds het midden van de jaren negentig in Niger.

Armoede


Wat me vooral opvalt als ik door de stad ga, is dat met de veranderingen de armoede nog meer opvalt. Al rijdend zie ik de nieuwe wegen, leuke restaurants, moderne supermarkten en winkels, nieuwe hotels en kantoorgebouwen.  En wanneer ik uitstap, dan loop ik een hele schone, nieuwe, goed gevulde supermarkt met airconditioning en automatische deuren in. Als ik dan weer naar buiten kom, is één van de eerste dingen die ik zie de mensen die rondhangen bij de verkeerslichten, gekleed in oude vuile kleren en zelf zien ze er ook meestal vies uit. Als het stoplicht op rood staat, lopen ze naar de auto's om te bedelen om eten of geld. Regelmatig zijn er ook kleine kinderen die bedelen.
Als je erover nadenkt, zie je het onrecht in de samenleving dat hier in Niamey nog meer opvalt dan elders in het land en dat is pijnlijk om te zien. Sommige dagen frustreert het me om er keer op keer mee geconfronteerd te worden omdat ik het gevoel heb dat we er zo weinig tegen kunnen doen. Andere dagen, daarentegen, voel ik me positiever en het stimuleert me stevig te gaan staan en te beseffen dat ik hier ben om mijn uiterste best te doen om bij te dragen aan de strijd tegen deze armoede en ongelijkheid.

markt


Straatmarkt in Niamey (foto LaMonde)

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop of koop nederlandse boeken via YouBeDo. Wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact