Hoop voor jongeren

Is er voor de jeugd in Niger hoop voor de toekomst?


Dit verhaal gaat over drie dynamische jonge vrouwen van begin twintig:  Esther Moussa, Sarah Salifou en Marie Nouhou.

Enorme uitdagingen


Onlangs las ik een artikel met de titel ‘Niger: het land met de meeste jonge mensen en de minste hoop voor de toekomst’. De informatie in het artikel was juist en ja het zijn inderdaad enorme uitdagingen om te voorzien in het levensonderhoud van al die kinderen en jongeren die in de nabije toekomst volwassen zullen zijn. 50% van de bevolking is jonger dan 16 jaar, anders gezegd:  Niger heeft ongeveer 12,5 miljoen kinderen en tieners. Maar helaas, door zich te concentreren op het negatieve in de titel van dit artikel, wordt de lezer niet gemotiveerd om zelfs maar te denken dat er ook positieve dingen gebeuren; om zelfs maar te bedenken dat er door jongeren zelf inspanningen worden geleverd en dat er door velen gewerkt wordt om in de samenleving kansen voor jongeren te creëren. Want dat gebeurt zeker ook. En daar gaat mijn verhaal over.

Samenwerking met Tearfund UK


Vorig jaar zijn wij (Jeunesse en Mission Entraide et Développement, JEMED) in samenwerking met Tearfund UK betrokken bij een project dat jongeren ondersteunt bij het starten van een bedrijf. Via de kerken werden jongeren uitgenodigd om een projectplan te maken. De focus moest liggen op verstedelijking en milieuproblemen. In dit projectplan moesten zij hun motivatie en vaardigheden beschrijven en wat voor bedrijf zij zouden willen opzetten. Uit een groot totaal voorstellen werden 44 projectplannen geselecteerd en die 44 aspirant-zakenmannen en -vrouwen werden uitgenodigd voor een korte maar intensieve bedrijfstraining in Maradi of in Niamey. Na de training werden de 44 deelnemers uitgenodigd om een businessplan te schrijven. Al deze businessplannen werden professioneel beoordeeld en de drie beste plannen zijn uitgekozen voor verdere coaching en financiering. De jonge mensen achter die drie businessplannen waren, je raadt het al, Esther, Sarah en Marie.

Drie beste businessplannen


Het eerste bedrijfsplan gaat over de productie van natuurlijke cosmetische haarverzorgingsproducten, zoals natuurlijke haarstyling in plaats van het gebruik van extensions en pruiken.
Het tweede plan betreft de transformatie van plastic afval in huishoudelijke producten, zoals duurzame tassen, manden, enz.
En het derde is het opzetten van een opleidingscentrum voor de verwerking van plastic afval. Met de enorme hoeveelheid plastic afval in Niger biedt deze activiteit zeker de mogelijkheid voor het creëren van banen en inkomsten.

Ceremonie; Presentatie en tekenen van de contracten


Begin maart organiseerden we een kleine ceremonie op het JEMED-kantoor waar de drie jonge vrouwen aan ons hun visie op hun bedrijf presenteerden. Dit was vooral interessant voor hen die de selectieprocedure niet hadden meegemaakt. Daarna werden de contracten officieel getekend, waarin de voorwaarden voor het ontvangen van de subsidie waren vastgelegd. Alle drie kandidaten ontvingen ongeveer 3.800 euro als startkapitaal.

Verhalen met passie


Het was erg bemoedigend om deze drie jonge vrouwen te zien en hen te horen vertellen over hun passie. En het was ook bemoedigend om jonge opgeleide mensen te zien die mogelijkheden onderzoeken om hun brood te verdienen in hun eigen samenleving en daarbij ook bij te dragen aan die samenleving. Zoveel anderen zoeken banen bij de overheid of NGO’s of gaan naar het buitenland. Bovendien hebben deze nieuwe bedrijven allemaal het potentieel om banen te creëren voor andere jongeren. Esther, Sarah en Marie laten ons en anderen zien dat er hoop is voor hen als jonge mensen in Niger. Wij van onze kant zullen jongeren blijven ondersteunen bij het vinden van hun plek in de samenleving en het verwerven van een inkomen.

 Link naar artikel

aanwezigen bij ondertekening

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact