JEMED (Jeugd met een Opdracht) doet meer in Niger

Mooie ontwikkelingen in “Cimi”


Blaise vertelt: Wat gebeurt er nog meer in Niger …

In de afgelopen jaren hebben we jullie steeds verteld over ons werk in Niger. Maar JEMED, (Jeunesse en Mission et Development = Jeugd met een Opdracht) is groter dan “Blaise en Jeannette Gaïtou”.
Sinds ik directeur ben van JEMED Niger, is gestart met het samenbrengen van de mensen van JEMED Niger om met elkaar te kijken welke activiteiten allemaal worden ondernomen. Tot nu toe waren het vooral losse projecten die min of meer toevallig onder JEMED terecht waren gekomen. Dit proces van samenwerking is nu een tijd aan de gang en daarom wil ik met jullie iets delen over andere activiteiten dan de onze. Dit stukje gaat over “Cimi”.

Cimi (spreek uit “Tchimi”) is een dorp ten westen van Niamey. Het is een echt Nigerees dorp dat voornamelijk leeft van de landbouw, veeteelt en daarbij behorende handel. In 2009 bezocht één van de leden van JEMED het dorp en kreeg contact met de dorpelingen. Het viel hem op dat de kinderen op de leeftijd van 7 jaar pas voor het eerst naar school gingen, dus zonder enige voorbereiding. Hij besloot een kleuterschool te beginnen en die opende haar deuren in 2010.  De ouders uit het dorp die hun kinderen naar deze kleuterschool stuurden, ontdekten dat de kleuters eigenlijk méér leerden dan hun oudere broers en zussen die naar de openbare school gingen. Dus vroegen de ouders aan de schoolleiding om ook een basisschool te starten. De leden van JEMED namen de uitdaging aan en besloten elk jaar één klas toe te voegen tot er een complete basisschool was gegroeid. In 2019-2020 heeft de eerste groep kinderen het hele traject kunnen doorlopen. Er zitten nu 322 leerlingen op school! Ook zijn er plannen voor het starten van een middelbare school.

Vanuit het JEMED leidersteam is toegezegd de school in Cimi elk trimester te bezoeken om de leerkrachten en ons JEMED-lid dat direct bij de school betrokken is te ondersteunen. Kortgeleden gingen we op bezoek (zie de foto’s) en kregen we een rondleiding. We hebben de verschillende leerkrachten in de klassen aan het werk gezien en hebben gesproken met zowel de leerkrachten als de leerlingen. Voor ons was het bemoedigend om te zien wat er allemaal op deze school gebeurt.

collage met fotos van basisschool in cimiNieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact