“Ina da mashasshara”

Dit is wat we vaak om ons heen horen zeggen, speciaal in deze tijd van het jaar waarin er veel plassen zijn door de regen.
Het is Hausa-taal voor: 'Ik heb malaria'. En vorige week was het mijn beurt om dat te zeggen.

We hadden een 4-daagse workshop van YWAM in Niger betreft het vernieuwen van onze relatie met Tearfund (wat een heel ander, vrij lang verhaal is waar ik je nu niet mee lastig wil vallen). Op woensdag begon mijn maag samen met de rest van mijn darmstelsel nogal vervelend te doen. Maar omdat we daar ook de maaltijden kregen, dacht ik dat de klachten kwamen door de vettere maaltijden dan ik normaal gewend ben. En wat doe je dan? Je blijft daar hangen en gaat gewoon verder met alles wat je moet doen. Op vrijdag echter - de workshop was afgelopen en ik was weer op kantoor - voelde ik me de hele ochtend steeds vermoeider worden en ik had wat pijn en koorts. Toen kwamen de zogenaamde rode signaalvlaggen in mijn hoofd op en realiseerde ik me dat ik best malaria zou kunnen hebben. 's Middags ging ik dus naar de nabijgelegen kliniek. Ik kreeg een bloedtest en ongeveer een uur later wist ik dat ik inderdaad malaria had.

Wat is malaria en hoe is malaria te behandelen?


In potentie is malaria een gevaarlijke ziekte. En helaas overlijden in Niger nog steeds jaarlijks een groot aantal mensen, en met name kinderen, aan malaria1,2. Dit zou echter vrij gemakkelijk kunnen worden voorkomen als mensen onmiddellijk naar een kliniek zouden gaan. Het probleem is echter dat veel mensen te lang wachten voordat ze daadwerkelijk medische hulp zoeken. Hiervoor kunnen verschillende redenen zijn: mensen willen misschien eerst de traditionele manier van genezen proberen, of ze denken dat het voldoende is om gewoon wat pillen te kopen van een medicijnverkoper (die verkopen medicijnen vanaf de bagagedrager van hun fiets), of omdat ze denken dat ze het zich niet kunnen permitteren om naar een kliniek te gaan- of misschien zelfs alle drie de redenen. Dan wordt de patiënt echt erg zwak en ziek en wordt de malaria steeds moeilijker te behandelen. Als men echter tot actie overgaat zodra men denkt dat men mogelijk malaria heeft en direct met de behandeling begint, is het doorgaans relatief eenvoudig te behandelen (mits er geen andere onderliggende gezondheidsproblemen zijn).

Dus in mijn geval kreeg ik een driedaagse kuur en met nog 2 tot 3 dagen rust voelde ik me weer goed.


1.
In 2018 werden meer dan 3.331 overlijdens geregistreerd op 2 miljoen ziektegevallen, waarvan 1.766
kinderen onder de 5 jaar zijn overleden. En daarbij  worden lang niet alle gevallen geregistreerd.
2.
Malaria is een infectieziekte die wordt veroorzaakt door parasieten die via een muggenbeet in het lichaam
terecht komen. De mug is dus de overbrenger van de parasiet van de ene mens (malariapatiënt) naar de andere. Bron: Lumc
3.
Hoe vaak iemand malaria krijgt? dat is wisselend... vergelijk het maar met een goede griep bij ons.... de één
krijgt het elk jaar, de ander om het jaar of zelfs pas na 5 jaar...
4.
Misschien leuk (en leerzaam ;) ) om te bekijken: Een aflevering van het klokhuis over malaria.

uitzending malaria het klokhuis








Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop of koop nederlandse boeken via YouBeDo. Wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact