Leren leren

Hebben jullie je wel eens gerealiseerd dat je moet leren leren?


Het project “Sowing Seeds of Change in the Sahel” waar ik (Jeannette) in meewerk heeft twee aspecten: een landbouw aspect, waar ik verantwoordelijk voor ben, en een gezondheids aspect, waar Ruth Perkins verantwoordelijk voor is. Binnen het gezondheidswerk wordt voornamelijk lesgegeven over preventieve gezondheidszorg aan vrouwen in twee dorpen en over prenatale zorg, bevallingen en postnatale zorg aan traditionele “vroedvrouwen” in één dorp.

Traditionele vroedvrouwen zijn alles behalve jong


Nu is het zo dat deze traditionele vroedvrouwen over het algemeen oudere vrouwen zijn. In het dorp waar Ruth en Abou (haar medewerkster) werken zijn het zelfs de oudste vrouwen in een huishouden (dwz, min of meer, verschillende gezinnen bij elkaar). Deze vrouwen zijn nooit naar school geweest en hebben dus niet geleerd op een ‘academische wijze’ iets te leren. Bovendien zijn zij dus alles behalve jong.

Wat heb je geleerd?


Nu zijn we op dit moment ook bezig met een evaluatie van het huidige project en één van de dingen die we daarvoor gedaan hebben is mensen interviewen die geprofiteerd hebben van de activiteiten van het project. Eén van de vragen was – uiteraard – wat heb je geleerd? Of eigenlijk vroegen we: “wat ken je nu wel wat je voorheen niet kende?”, want daar weten mensen over het algemeen beter op te antwoorden.

Hoe breng je het geleerde in praktijk?


Echter, het bleef moeilijk voor de vrouwen om de vraag te beantwoorden. En één zei ronduit dat ze zich niets kon herinneren ….
Desalniettemin, in de praktijk hebben Ruth en Abou weldegelijk verbeteringen geconstateerd. Maar een lange adem heb je wel nodig om mensen (en vooral vrouwen) nieuwe dingen te leren, zich te laten realiseren dat het iets is wat hen goed doet in het dagelijks leven en het dan ook in praktijk te brengen.

Overigens, even tussen haakjes, op Trainings Centrum Caleb hebben we te maken met dezelfde moeilijkheid dat meeste deelneemsters nooit hebben leren leren.


Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact