Het probleem van migratie

Regelmatig rijden we over de zandpaden op het platteland om de velden van onze twee teamleden in hun dorpen te bezoeken. We zijn op weg voor controle van het afbraakproces van de organische materialen  en voorbereiding van de velden. De migratieproblematiek was de afgelopen maanden vaak onderwerp van gesprek...

Niet naar Europa


Ik (Jeannette) hoor niet veel verhalen van Nigerese  jonge mannen die proberen naar Europa te gaan. Wel gaan grote aantallen naar onze noordelijke- (door de woestijn) of naar onze zuiderburen. Naar het zuiden gaan is iets gemakkelijker, maar naar het noorden gaan is een serieuze onderneming. En het is een georganiseerd bedrijf. Vrachtwagens komen naar dorpen om de jonge mannen te verzamelen die klaar zijn (wat betekent dat ze het benodigde geld hebben) en de reis door de woestijn beginnen. Een van mijn teamleden legde uit dat de laatste maanden 50 jonge mannen uit zijn geboortedorp zijn vertrokken om naar het noorden te gaan. En nog meer mannen zijn zichzelf aan het voorbereiden. Elk van deze jonge mannen moet ongeveer € 150 betalen voor de reis en om de grens over te steken. Om het geld te verzamelen verkoopt hun familie grond of verhuren hun grond. De hoop is natuurlijk dat hun jonge familielid veel geld zal verdienen en zijn familie zal helpen bij zijn terugkeer (meestal na 2 of 3 jaar).

Een droom


We moeten echter het eerste succesverhaal nog horen. Steenvast horen we dat deze jonge mannen terugkomen met alleen de kleren die ze dragen (en ja, sommigen worden ook gedood en anderen raken betrokken bij criminele activiteiten). Gezinnen zijn ervan overtuigd dat er geen hoop is voor deze jonge mannen om hun brood te verdienen als ze thuis blijven en blijven hopen dat ze elders een goede baan zullen vinden. Maar dit zijn jonge mannen met nauwelijks of geen opleiding en dus zijn de banen die ze elders vinden laagbetaalde en mogen zij blij zijn als zij hetzelfde verdienen als wat zij thuis ook deden. Sparen en veel geld mee naar huis nemen, blijft een droom.

Eigen land opbouwen


Dit is onderdeel van wat ons blijft motiveren bij Sowing Seeds of Change in de Sahel en bij Training Centre Caleb. We willen mensen laten zien dat met goed management en investeringen in landbouw, landbouw duurzaam en winstgevend kan worden en een zinvolle bezigheid kan zijn voor jonge mensen. We willen training aanbieden voor ongeschoolde jonge mensen. We willen voorkomen dat gezinnen hun reeds beperkte vermogen ontnemen en dit elders inzetten. We willen de jongeren motiveren hun kracht en energie in  te zetten voor opbouw van hun eigen land.

afbraak organisch materiaal


(Afbraak van organisch materiaal ... is het werk van termieten die de stengels, takken en bladeren eten en direct omzetten in "aarde". Bij het ondiep ploegen van het veld om de bovenste laag van de grond los te woelen en zaai klaar te maken, wordt deze aarde dan tegelijkertijd verspreid en de mineralen uit de stengels, takken en bladeren "teruggegeven" aan de bodem.)Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact