Oogst

(dit bericht zal ook in "De Omgang" verschijnen (kerkblad van Baptisten Gemeente Dordrecht en Rotterdam)

Zullen we een goede oogst hebben?
Als ik het woord ‘oogst’ zie, komen er bij mij hier in Niger, op het randje van de Sahara woestijn, een heel aantal dingen in mijn gedachten op, praktische dingen vooral. Voor de meeste mensen hier wordt het leven bepaald door landbouw. Voornamelijk tijdens de maanden april en mei worden de velden voorbereid zodat er gezaaid kan worden zodra de regens komen (meestal rond half juni). Wanneer de eerste goede regenbui dan gevallen is, is het afwachten;
Zullen we genoeg regen krijgen dit jaar, zodat we ook inderdaad zullen kunnen oogsten? En daarbij direct de volgende vraag: “zullen we een goede oogst hebben?” Dat wil zeggen: hoeveel zullen we in voorraad hebben om te eten, en hoeveel kunnen we verkopen zodat we geld hebben voor andere benodigdheden? Echter, regen is niet het enige wat de gewassen nodig hebben om goed te groeien. Zeker, zonder (voldoende) regen is er geen oogst. Maar, ook wanneer er voldoende regen valt, blijft in veel gevallen de oogst bijzonder mager. De reden? Vaak meer dan één – zo zijn er: een slechte kwaliteit zaad, geen of onvoldoende bemesting, een slechte kwaliteit bemesting en een matig onderhoud van het gewas tijdens de groei – om de meest belangrijke (en controleerbare) te noemen. In mijn werk zie ik, samen met mijn collega’s, vaak heel tegenstrijdige situaties. Mensen zijn voor een groot deel afhankelijk van wat ze in september/oktober zullen kunnen oogsten, maar ze maken keuzes die negatieve gevolgen zullen hebben voor die oogst. Daar hebben we het vaak over, en dat het zo lastig is om daar verandering in te brengen, o.a. omdat het manieren van werken zijn waar mensen mee zijn opgegroeid. Logischerwijs accepteren mensen dan niet zomaar dat een andere manier van werken wellicht betere resultaten oplevert onder de huidige omstandigheden.

Terwijl ik zo aan het nadenken was over het hele landbouwkundige proces om tot een goede oogst te komen, kwam in mijn gedachten dat dit hele proces ook eigenlijk best een goede levensles voor mij is. Ik wil niet dat mijn leven hier in Niger, en in bredere zin hier op aarde, nutteloos is. Ik wil graag dat mijn leven goede vrucht voortbrengt, met andere woorden een goede oogst oplevert. Maar dat gebeurt niet zomaar. Om in de verschillende aspecten van mijn leven productief te kunnen zijn, moet ik allereerst goed voor mezelf zorgen. Zonder voldoende regen, voldoende en goede bemesting, een goede kwaliteit zaad als input in mijn leven, blijft de oogst mager. Gezond eten, voldoende beweging, ontspanning en voldoende rust (! uitroepteken voor mezelf), en doen wat nodig is (goede keuzes maken) om emotioneel en geestelijk gezond te blijven, zijn belangrijk. En, in de vergelijking met het landbouwkundige proces, die verschillende dingen zijn belangrijk, niet als doel op zichzelf zodat ik mezelf lekker kan voelen. Ze zijn belangrijk, zelfs noodzakelijk, als voorbereiding en als conditie om er voor te zorgen dat mijn leven goede vruchten, een goede oogst, kan voortbrengen. Net als de velden, die worden niet voorbereid omdat ze er dan zo mooi uitzien. Nee, het wordt gedaan zodat de gewassen zich goed kunnen ontwikkelen en produceren.

Natuurlijk wist ik al wel dat het belangrijk is om goed voor mezelf te zorgen omdat ik anders niet goed kan functioneren. Hoe vaak hebben we het niet over het ‘opladen van onze batterijen’, of ‘even bijtanken’? Maar ik had er nog nooit zo over nagedacht als ik hierboven beschreven heb. Het heeft voor mij een extra dimensie gegeven aan het ‘goed voor mezelf zorgen’. Wat voor oogst wil ik voortbrengen voor mijn omgeving? En met dat als uitgangspunt, wat is er nodig aan voorbereiding en input in mijn dagelijks leven om die oogst te kunnen voortbrengen? Persoonlijk ben ik wat dat betreft dan ook wel weer blij dat ik dat niet alleen hoef te doen, God is erbij en zorgt voor de benodigde ‘regen’ die alles in leven houdt en laat groeien. Tenslotte kan ik lang niet alles onder controle houden en zelf regelen. Als landbouwers weten we dat ook maar al te goed!

bekijk hier het artikel in de "Omgang"

artikel omgang september


foto: USGS De rivier de Niger stroomt door het uitgedroogde, niet aan zee grenzende Mali in West-Afrika

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop of koop nederlandse boeken via YouBeDo. Wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact