Blaise op radiotraining

In november 2020 heb ik (Blaise) meegedaan aan een radiotraining in Lomé (Togo), als deelnemer en als trainer. Hoe ben ik daar gekomen en waarom heb ik meegedaan? Nou, het is een lang verhaal.

In mijn jeugd


Al van jongs af aan geniet ik erg van muziek. Ik heb zelfs een tijdje als DJ in een club gewerkt. Later in mijn leven en zeker nadat ik christen was geworden, wilde ik muziek gebruiken om mensen te bemoedigen en met hen in contact te komen. Radio is daarvoor een goed platform. Zo ben ik op zoek gegaan naar mogelijkheden om zendtijd te krijgen op bestaande radiostations om christelijke muziek te draaien en korte verhalen te vertellen over ons leven als christen. Voor andere christenen een bemoediging en tegelijkertijd een veilige manier voor mensen die niet christelijk zijn om meer te weten te komen over het christendom. Het is mooi om dan telefoontjes van niet-christenen te krijgen die me vertellen dat ze de programma's waarderen of die vragen stellen.
Op deze manier ben ik al heel wat jaren actief in het presenteren van radioprogramma's; soms wat meer, soms wat minder.

Training radio en journalistiek


Nu komt de volgende stap in mijn verhaal: In 2017 ontmoette ik tijdens het bijwonen van YWAM-bijeenkomsten iemand die werkt voor een Zwitsers christelijk radiostation. Dit radiostation investeert in het verbeteren van "christelijk radiowerk en journalistiek ". Vanaf 2019 organiseren zij radiotrainingen van een week voor hun contacten in heel Franstalig Afrika. Ik was uitgenodigd om deel te nemen èn ik had de gelegenheid om een paar anderen uit Niger mee te nemen. Deze intensieve trainingsweken hebben ons veel opgeleverd en hebben onze ogen geopend voor aspecten waar we niet eerder aan hadden gedacht. Eén van de problemen die we hebben bestudeerd, was bijvoorbeeld hoe ‘fake news’ te herkennen. Tegenwoordig hebben we, vooral via internet, toegang tot allerlei informatie. Maar niet alles is waar. Zo hebben we geleerd hoe we zaken in een artikel of rapport kunnen herkennen die onze alarmbellen moeten laten afgaan: Is dit echt waar?
Ook hebben we met elkaar besproken op welke manier je het evangelie kan delen met anderen in een overwegend islamitische omgeving.

Hervé, een journalist uit Niger


Hervé, een journalist uit Niger die meedeed, vertelde mij: “Ik leerde zoveel tijdens de eerste twee trainingsweken in 2019, dat ik heel graag weer wilde deelnemen aan de training in november 2020. Deze trainingsweken helpen me om professioneler te worden in mijn werk als journalist ”.

Voor mijzelf


Persoonlijk heb ik in deze weken geleerd wat er allemaal nodig is om een nieuw radiostation te starten, op welke manier je goed overkomt via de radio en hoe je anderen kunt trainen in het maken van goede radioprogramma’s. We hebben echt les gekregen van professionals en dat heb ik erg gewaardeerd.


Lees meer over het radiowerk

ga naar de website van radio reveil (de organisator)
Je kunt deze website laten vertalen in het Nederlands (de podcast helaas niet)


Note: YWAM= Youth with a mission/ Jeugd met een opdracht
Onder deze organisatie werken Blaise en Jeannette

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact