Reis impressie

Marten van den Toren vertelt over zijn reis naar Niger


Ik zit in het vliegtuig op weg naar Niger. Wat ik gehoord en gelezen heb over Niger is niet erg bemoedigend. Het is een land waar veel honger is door de droogte van de Sahel regio. Vrouwen hebben gemiddeld zeven kinderen waardoor ze vaak niet voor de basisbenodigdheden van hun kinderen kunnen zorgen, waaronder onderwijs. Als je dit hoort en leest dan verwacht je dat Niger een vervelend, triest en moeilijk land is dat weinig belooft.

Ik zie vreugde en veel mogelijkheden


Eenmaal in Niger zie ik iets heel anders. Je ziet volle markten, je ziet honderden kinderen naar school gaan, je ziet vreugde en veel mogelijkheden. In Soura een klein dorp net buiten Maradi, een belangrijke handelsstad in het centrum van Niger, bevindt zich Centre Caleb. Centre Caleb straalt hoop en vreugde uit. Als je vanuit Maradi er heen rijdt moet je langs een meer rijden dat ook als een vuilnisbelt dient. Maar dan rij je een groen terrein op vol met vrouwen in blauwe uniformen en hoofddoeken. In een land waar vrouwen heel weinig kansen krijgen, leren de vrouwen naaien en lezen. Hier leren vrouwen meer zelfstandig te zijn, ze leren hoe ze geld kunnen verdienen waardoor ze ook weer beter voor hun kinderen kunnen zorgen. Ik kom in gesprek met Jamila. Zij is 23 jaar en moeder van drie kinderen.

De kansen van de vrouwen die hier studeren groeien


Zij vertelt: Ik ben nooit naar school geweest en kon dus niet lezen en schrijven. Ik was heel blij toen ik naar Centre Caleb kon. Ik leer nu lezen en schrijven. Ik leer naaien, breien en borduren waarmee ik dan zelf wat geld kan verdienen voor mijn gezin.
In Centre Caleb groeien er niet alleen veel planten en gewassen, de kansen van de vrouwen die hier studeren groeien hier ook.

Christenen en Moslims ontmoeten elkaar


Centre Caleb is ook heel bijzonder omdat het een plek van ontmoeting is. Niger is grotendeels een Islamitisch land. Blaise en Jeannette die het Centre Caleb runnen zijn Christen. Als je met Blaise door Maradi rijdt merk je dat iedereen hem kent. Blaise heeft dankzij Centre Caleb een hele goede relatie met Imams en dorpsleiders in de buurt van het centrum. In Centre Caleb komen verschillende religieuze groepen samen en wordt begrip gekweekt tussen twee religieuze groepen waar vaak spanning tussen heerst.

Centre Caleb brengt hoop, kansen en leven


In een dor en droog land als Niger waar op het eerste gezicht geen hoop voor is brengt Centre Caleb, leven, hoop, groei en bloei. Christenen en Moslims ontmoeten elkaar, en vrouwen krijgen de kans om zelf de cyclus van armoede te doorbreken. Centre Caleb brengt hoop , kansen en leven in Maradi.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact