Een enorme stofstorm

Stofstormen zijn eigenlijk heel normale verschijnselen tijdens het heetste deel van het jaar, net vòòr de start van het regenseizoen, maar ook in het begin ervan. De meeste zandstormen zijn echter niet zo dik als deze, die we begin mei hebben meegemaakt in het Niamey-gebied.

Gedurende de 15 jaar dat ik in Niger woon, maakte ik twee van zulke zeer dikke stofstormen mee, één keer in Niamey en één keer in Maradi. Degenen, die ons volgen via Facebook, zagen waarschijnlijk al wat foto's van een zeer indrukwekkende stofstorm die Niamey onlangs trof. Het haalde zelfs het jeugdjournaal in Nederland en enkele nieuwszenders in de VS. En inderdaad zo’n zandstorm, als we nu meemaakten, is een ongelooflijk indrukwekkend gezicht. Wanneer je erin zit, wordt het donker als in de nacht en het waait behoorlijk hard (niet zo sterk als in een orkaan hoor). Ook in huis dringt veel stof binnen, zelfs in een huis zoals het onze: met ramen die dicht kunnen. Het stof blijft ook een tijdje in de lucht hangen, wat voor mensen met ademhalingsproblemen erg vervelend is.

zandstorm in Maradi

tijdens de stofstorm in Maradi

Koelte na de storm


Tijdens een "gewone" stofstorm wordt het licht wel wat getemperd door het stof, maar het wordt niet zo donker, zoals het nu was. En een stofstorm duurt nooit zo lang, ik heb nooit de tijd opgenomen, maar ik denk normaal tussen de 30 en 60 minuten.
Ondanks het extra stof in huis, zijn we wel altijd blij met deze stofstormen, omdat ze  koelte voor de avond en nacht beloven en vaak ook regen.

na de zandstorm in Maradi

na de stofstorm in Maradi

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact