Het spelIn bepaalde delen van Afrika spelen kinderen ook vandaag nog het eeuwenoude Warri spel (er bestaan wel 200 verschillende namen voor dit spel). Warri behoort tot de oudste spellen ter wereld; Als iemand geen "echt" speelbord heeft kun je een spelbord maken met kuiltjes in de grond en steentjes, schelpjes, zaden of andere materialen die je buiten vindt. Elke andere vorm van bakjes kan natuurlijk ook.
Wat is de bedoeling van het spel?Je gaat zogenaamd zaaien en oogsten. wie de meeste zaden oogst is winnaar.
Hoe begin je?De begin opstelling van het spel kun je op de foto bovenaan de pagina zien. Elke speler heeft 6 kommetjes en in elk kommetje zitten aan het begin 4 zaden (totaal zijn er dus 48 zaden). De speler bewaart de zaden die hij van zijn tegenspeler wint.
ZaaienDe spelers mogen om de beurt gaan zaaien (zaden verplaatsen). Een speler moet 1 van zijn kommetjes kiezen (waar minstens 1 zaad in zit). Je pakt alle zaden van dat kommetje en legt deze, één voor één in volgende kommetjes (tegen de richting van de klok in). Op onderstaande foto zijn bij de eerste 4 zaden uit het nu lege bakje gezaaid. Wanneer er meer dan 11 zaadjes in het kommetje liggen, slaan we bij het zaaien het kommetje waaruit de zaadjes kwamen over.
OogstenHet veroveren van zaden van je tegenspeler noemen we oogsten. Als je met het zaaien het laatste zaadje plaatst in het kommetje van je tegenspeler waarna in dat bakje 2 of 3 zaden liggen, dan worden al die zaden in dat kommetje gepakt door de speler die aan de beurt was (oogsten). Als het kommetje daarvoor (een na laatste zaadje gezaaid) ook twee of drie zaadjes heeft, mag je deze zaden ook pakken, enzovoort. De zaden die je oogst bewaar je (aan het eind van het spel gaat het erom wie de meeste zaden heeft). Als door een zet van een speler alle zaden uit de kommetjes van de tegenstander gepakt zouden worden, dan wordt geen enkel zaad geoogst en blijven ze in het spel. Als op de onderstaande foto de tegenspeler de 4 zaden linksboven zou zaaien, dan worden de 2 enkele zaden van de tegenstander geoogst, het resultaat staat op de foto eronder.
UitzonderingDe bovenstaande uitzondering dat niet alle zaden van een tegenstander mogen worden geoogst, komt van het idee dat je altijd een zet moet spelen die de tegenstander in staat stelt om ook een zet te doen. Als alle kommetjes van de tegenspeler leeg zijn, moet de speler aan zet een zet doen (indien mogelijk), waarbij er minimaal één zaadje in één van de bakjes van de tegenspeler komt te liggen.
Het einde van het spelAls een speler meer dan de helft van de zaden heeft geoogst (25 of meer), dan kan de tegenspeler niet meer winnen, daarom is op dat moment het spel afgelopen.
Ook is het spel afgelopen als na een beurt van een speler, er geen zet mogelijk is van de tegenspeler (als hij dus geen zaden meer heeft). De speler die aan de beurt was, krijgt alle zaden nog in zijn eigen kommetjes bij zijn score opgeteld. Als er een oneindige cyclus van zetten komt, dan verdelen we de resterende zaden krijgt elke speler de zaden die in zijn eigen kommetjes liggen (een oneindige cyclus is als na verloop van tijd weer dezelfde opstelling op het bord verschijnt). De speler die nu de meeste zaden heeft, heeft gewonnen. Gelijkspel mogelijk.
Toepasselijk spelIn Niger proberen de mensen zelf ook geld te verdienen voor de projecten door letterlijk te zaaien en te oogsten met landbouwprojecten. Maar ook zaad kost geld en het is natuurlijk een heel warm en droog land, waardoor de winst niet heel groot is.