Fantastische landbouwverbeteringen in de praktijk

Enkele jaren geleden begon Ayouba (boerderijmanager van SSCS) de technieken die hij op onze onderzoeks- en demonstratieboerderij had geleerd op zijn eigen velden toe te passen. Met resultaat. Zijn gewassen stonden er beter bij en produceerden meer. Eén van zijn buren, Ado, zag dat verschil en werd nieuwsgierig. In 2019 besloot hij Ayouba eens te vragen waarom zijn gewassen meer opleverden dan daarvoor. Ayouba nodigde hem uit op de onderzoeks- en demonstratieboerderij van Maza Tsaye te komen.

Daar legde Ayouba hem uit hoe het verhogen van de plantdichtheid tot een bepaald niveau helpt om de opbrengst te verhogen. Hij legde ook uit dat het winstgevender is om slechts één gewas op één veld te zetten in plaats van een hele reeks gewassen door elkaar, waarbij elk gewas maar een klein beetje opbrengt.

Ado nam al deze adviezen ter harte en ging aan de slag. Hij plantte 2 ha gierst met een dichtheid van 1mx1m in plaats van de gebruikelijke 1.5mx1.5m (of breder). Dwz dat de planten op rij staan met 1 meter tussen de rijen en ook in de rij met 1 meter tussen de planten.
Verder zette hij 4 ha met sesam op 75cmx30cm in plaats van zoals gebruikelijk 'tussen de gierst', en 2 ha pinda's met behulp van een plantschijf om een plantdichtheid van 50 cm x 30 cm te krijgen in plaats van 50 cm x 50 cm (of breder).
Je moet weten dat gierst en sesam met de hand geplant worden, terwijl pinda's meestal worden geplant met een zaaimachine (zie het gele exemplaar op de foto), getrokken door een stier. Op de andere foto zie je een stier die een ploeg trekt.
Ado kocht ook een betere kwaliteit zaad bij Maza Tsaye in plaats van op de lokale markt en verder gaf Ayouba hem gedurende het groeiseizoen adviezen.

Tijdens de oogst produceerde zijn gierst ongeveer 1 ton graan per ha, de pinda's ongeveer 1,5 ton per ha plus 150 zakken pindahooi, en de sesam leverde ongeveer 670 kg graan per ha op. Als je dit vergelijkt met de resultaten bij de boeren in de Maradi-regio, daar is de gemiddelde productie ongeveer 350 kg gierstkorrel per ha, 500 kg pinda's per ha plus 20 zakken hooi en 90 kg sesam per ha.
Kortgezegd (voor hen die ook de tel kwijt zijn): de gierst en pinda’s leverden bij Ado 3x zoveel, het pindahooi meer dan 7x zoveel en de sesam ook meer dan 7x zoveel!!

Wat een geweldig resultaat!

Ado blijft deze nieuwe technieken toepassen en is heel blij dat hij hierdoor de voedselzekerheid van zijn gezin enorm heeft kunnen verbeteren.

collage landbouwverbeteringen


Lees meer over Sowing Seeds of Chanche in the Sahel


Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact