Gezondheidsonderwijs bij SSCS

Abou (gezondheidswerker) vertelt ...Het project Sowing Seeds of Change in the Sahel gaat niet alleen over landbouw. Gezondheidsonderwijs maakt er namelijk ook deel van uit. Abou is gezondheidswerker bij SSCS. Tot 4 jaar geleden viel dit deel van het werk onder de verantwoordelijkheid en leiding van mijn collega Ruth Perkins. Ze kreeg toen een ongeluk tijdens een bezoek aan één van de dorpen met als gevolg dat het voor haar niet mogelijk was om terug te keren naar Niger en het werk voort te zetten. We waren dus allemaal heel blij dat ze vanaf eind oktober ongeveer 6 weken op bezoek kon komen. Ook blijft ze op afstand meewerken aan het verbeteren en vernieuwen van de gezondheidslessen. Door het wegvallen van de werkzaamheden van Ruth bij SSCS kwam ook dit deel van het werk onder mijn (Jeannette) verantwoordelijkheid. Het praktische werk wordt echter gedaan door mijn collega Abou. Onlangs deelde Abou een verhaal over een ervaring in één van de dorpen waar we werken en zij vertelt het volgende:

“Een vrouw vertelde ons dat ze God dankte voor onze gezondheidsvoorlichting, omdat het veel veranderingen ten goede voor haar familie heeft gebracht. Vroeger stond haar man het haar niet toe om naar de kliniek te gaan voor prenatale zorg en zelfs niet als haar kinderen ziek waren. Want voor hem gold dat hij als Marabout* alles kan doen voor zijn gezin: hij kan de traditionele medicijnen krijgen en hij kan bidden.
Op een dag gingen Elisabeth* en ik (Abou), met toestemming van de vrouw, op bezoek bij haar familie om met haar man te praten. En dankzij God verwelkomde hij ons met respect, want in het dorp worden Saminu* en Elisabeth zeer gerespecteerd. Na de begroetingen hebben we hem met behulp van het Maman Lumières* -materiaal laten zien wat de risico's voor een vrouw kunnen zijn als ze niet naar de kliniek gaat voor prenatale zorg of wat de risico’s kunnen zijn voor onze kinderen als we niet met hen naar de kliniek gaan als ze ziek zijn-.

Het is een lang verhaal, maar samengevat vertelde hij ons dat er vrouwen zijn die zijn weggegaan bij de kliniek. Zij waren ontevreden omdat zij voor een prenataal bezoek 2 dagen in de rij stonden zonder een consult te krijgen. Daarom zei hij dat hij zelf wel voor zijn gezin zou zorgen. Nu echter heeft hij op ons advies de beslissing genomen dat zijn vrouw naar de kliniek zal gaan.

Maar wat mij vooral raakte, is dat hij zei dat hij ons vertrouwt omdat we christenen zijn. En hij begint ons te vertellen over christenen die hij kende uit het verleden en die goed voor hem zijn geweest. Daarom is hij bereid ons advies nu over te nemen.
Halleluja, dank aan God!
De vrouw is nu vrij om gebruik te maken van de gezondheidszorg.”


*Marabout is een islamitisch leider die veel invloed heeft; iemand aan wie wijsheid
wordt toegekend en, in Afrika ten zuiden van de Sahara, vaak ook magische
krachten.

*Saminu is één van onze vroegere medewerkers op SSCS, die terug gegaan is naar
zijn geboortedorp en daar een zelfstandige boer is geworden.

*Elisabeth is de vrouw van Saminu.

*Maman Lumières is een door World Renew aangepast van het World Vision-programma "Tijdig en gericht gezondheids- en voedingsadvies".
Het programma is in verschillende talen beschikbaar, o.a. Frans en Hausa. Het zijn beeldverhalen die in het Hausa ook voorzien zijn van een audio versie zodat mensen die niet kunnen lezen het kunnen beluisteren.

Maman Lumières is een door World Renew aangepast van het World Vision-programma "Tijdig en gericht gezondheids- en voedingsadvies"


Meer informatie over SSCS lezen?
Lees verderLees meer verhalen in ons Blog

Lees het laatste nieuws


Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact