Hama vertelt over zijn werk als jeugdleider.

Quartier Libre (QL) is Frans voor 'vrije tijd'. Het is de naam van een leuk en educatief programma voor kinderen gemaakt door King's Kids (Jeugd met een Opdracht) Zwitserland.
We hebben er al eerder over geschreven, toen Blaise bezig was met het opzetten van QL in Maradi, maar dat is alweer een tijdje geleden. Dus even een opfrisser: Het programma is vooral gericht op kinderen in hun eigen omgeving, waar ze wonen, leren en spelen. Het bestaat uit animatie en educatie vanuit christelijke waarden. Het is een dynamisch en creatief straatprogramma bestaande uit verschillende activiteiten zoals liedjes, verhalen, spelletjes, workshops, hapjes etc. QL is gemaakt voor kinderen van 6 tot 12 jaar, maar het is onze ervaring dat de kleine broertjes en zusjes en de oudere broers en zussen vaak ook meedoen. Elk onderdeel van het programma, dat ongeveer 1 tot 1,5 uur duurt, gaat in op een thema: vriendschap, zelfbeeld, vergeving, respect voor jezelf, voor anderen en voor je omgeving, en nog veel meer.

In Maradi is er een locatie waar Blaise ongeveer 10 jaar geleden gestart is met QL. Enkele jaren geleden, heeft Hama op deze locatie het stokje overgenomen van Blaise, en dat loopt nog steeds. Laatst vroeg ik Hama wat hij door de jaren heen in het leven van de kinderen heeft zien gebeuren. Hij is van mening dat het voor verschillende jonge mannen zeker verschil heeft gemaakt en het te betwijfelen valt of ze zonder QL zouden zijn waar ze nu zijn.

Hama vertelt over zijn ervaringen met QL: “Toen deze jongens naar QL kwamen, gingen ze  niet of nauwelijks naar school en het was vooral op straat waar ze dingen leerden over het leven. Ze genoten enorm van het QL-programma en deden week na week trouw mee. Langzaam maar zeker begonnen ze de lessen te begrijpen en erop te reageren. Dit ging allemaal niet vanzelf, want het hield in dat ze zich gingen richten op andere waarden en op de manier van leven die Jezus ons leert. Dit is ook een moeilijk proces geweest voor hun families, die er anders over dachten. Maar deze jongens hielden toch vol omdat ze hun eerdere leven kenden en nu ervaarden dat het leven waarover ze nu leerden zoveel beter was. Ik moet er wel bij zeggen dat het ook heeft geholpen dat we door contacten op onze locatie die jongens praktisch konden ondersteunen. Sommigen konden we helpen om naar een christelijk centrum in een nabijgelegen stad te gaan waar ze Hausa leerden lezen en schrijven en ze van daaruit naar Nigeria naar een Bijbelschool konden gaan. Een paar van deze jongens willen nu voorganger worden. Anderen hebben een opleiding tot discipelschap gevolgd en leren nu een vak. En er zijn er die nu op de middelbare school zitten hier in Maradi. Natuurlijk gebeurt dit niet met alle kinderen die deelnemen aan QL. Er zijn véél kinderen die elke week deelnemen of deelnamen en de meesten komen gewoon en gaan weer.
En er zijn ook teleurstellingen geweest van kinderen die we hebben geprobeerd te helpen, maar die na een tijdje besloten dat ze toch niet naar school wilden of op een andere manier verder wilden leren en zijn gestopt.
Maar het is zo mooi om te zien, dat op individueel niveau er kinderen zijn, die eerst op een spoor zaten waar ze gemakkelijk in misdaad, drugs of een leven van pure armoede terecht konden komen, nu opgroeien tot mannen die een positieve bijdrage zullen leveren aan de samenleving .”


Een eerder verschenen verhaal over Quartier Libre
Lees meer

Quartier Libre is een onderdeel van Fabricants de Joie (FJ); Kings Kids
Lees meer over de FJNieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop of koop nederlandse boeken via YouBeDo. Wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact