Hoe levens veranderen

Cursisten van Trainingscentrum Caleb vertellen hun verhaal …Kort na de start van het nieuwe schooljaar bij Trainingscentrum Caleb ben ik (Blaise) voor supervisie in Maradi geweest. Dit is het derde en laatste jaar voor de huidige groep. Juist voor hen is het belangrijk dat het onderwijs zodanig is dat het hen helpt om alles wat ze tot nu toe hebben geleerd te consolideren en te verbeteren. Tegelijkertijd was ik benieuwd of ze hun kennis en vaardigheden tijdens de vakantie al hebben gebruikt, in het bijzonder degenen die ook de discipelschapstraining volgen en die uit verder weg gelegen dorpen komen. Ik was echt verheugd om de verhalen van deze jonge vrouwen en meisjes te horen terwijl we bij elkaar zaten en hierover in gesprek waren.

Penina:


Toen ik tijdens de vakantie thuis was, heb ik kleding gemaakt voor mijn zussen en mijn ouders. Ook heb ik babykleding gebreid en verkocht. En ik maakte beddenlakens en draagdoeken voor baby's.
Toen ik voor het eerst in Soura kwam, kon ik niet echt lezen en schrijven. Maar nu kan ik, dankzij de alfabetiseringslessen, goed lezen en geef ik zelfs les aan anderen thuis en ook aan enkele vrouwen uit mijn kerk.
Ik heb ook geleerd hoe ik het gezicht diep moet reinigen en hoe ik parfums moet maken. Verder heb ik beter leren koken, zoals het maken van de speciale Hausa pap en diverse andere gezonde gerechten.
(Hausa pap is gierstepap met wat specerijen voor meer smaak)

Esther:


In mijn vakantie heb ik aan verschillende dingen gewerkt, zoals het naaien voor mijn jongere zussen en mijzelf, en ook het borduren van lakens om te verkopen, en het breien van mutsen voor baby's en jonge kinderen om te dragen in het koude seizoen.

Rabi:


Toen ik met vakantie in mijn dorp was, heb ik kleding genaaid voor mezelf, voor mijn nichtjes en ook voor de vrouwen van de kerk. Ze hadden in die tijd hun “Vrouwendag” en ik had alle uniformen voor die dag genaaid. Ik heb daar goed mee verdiend.
Ik heb babykleding gebreid om te verkopen en ook mutsen voor het koude seizoen.
Ik heb ook aan mijn jongere zusje geleerd hoe ze het product voor de diepe reiniging van het gezicht kan maken en hoe ze moet breien. Ze weet nu goed hoe ze een diepe reiniging van het gezicht moet doen. Ze doet het voor bruiloften en verdient daarmee geld.
Ik heb ook lakens gemaakt voor één van mijn vriendinnen die een baby heeft.


Het is toch fantastisch om de verandering in de levens van deze meisjes en jonge vrouwen te zien. Terwijl ze vóór het begin van hun opleiding geen productieve activiteiten hadden, zijn ze nu, zelfs voordat ze hun opleiding hebben afgerond, al productief geworden. Zij gebruiken hun creativiteit en sommige van hen hebben al iets kunnen verdienen. En het is ook héél bemoedigend om een aantal van hen te horen vertellen dat ze het geleerde weer aan anderen hebben doorgegeven. Dat deze jonge vrouwen en meisjes hun kennis gingen delen en vooral op welke manier, laat mij zien hoe zij tot bloei komen en zich als persoon zijn gaan ontwikkelen. Het is zo’n verschil met hoe zij waren bij de start van hun opleiding twee jaar geleden. De vakopleiding en de discipelschapstraining hebben daar een grote rol in gespeeld. Dit is wat we graag willen zien gebeuren en we hebben nu kunnen horen dat de scholing deze meisjes en jonge vrouwen helpt om een positieve bijdrage te leveren aan hun families en hun gemeenschappen.

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact