Is het een goed idee om dmv druppelirrigatie de productie te vergroten?
Een praktijkverhaal vanuit SSCS.
Over grenzen van ons eigen werk kijken
Met een behoorlijk volle agenda is het vaak moeilijk om tijd vrij te maken en serieus na te denken over het implementeren, of op zijn minst het uitproberen van echt nieuwe dingen of van dingen die anders zijn dan je gewend bent. En toch, als we bij Sowing Seeds of Change in de Sahel ons werk serieus willen nemen en het leven en de levenswijze van mensen willen verbeteren, is het belangrijk om dit dus wel te doen: de tijd nemen om na te denken over wat er nog méér zou kunnen worden gedaan en ook om over de grenzen van ons eigen werk te kijken en te zien en ontdekken wat er om ons heen gebeurt.
Kleinschalige proef
We zijn onze collega Ron dankbaar. Hij heeft ervoor gezorgd dat we materiaal kregen om een kleinschalige proef met druppelirrigatie uit te voeren. Hij kreeg het voor elkaar om de apparatuur en ook de vloeibare meststof in Ghana te kopen. Het was een uitdaging om alles naar Maradi te krijgen, maar uiteindelijk is het er allemaal gekomen. De consequentie was wel dat we niet volgens onze planning vòòr half januari konden planten en we moesten uiteindelijk ook nog in twee delen planten omdat de apparatuur in stukjes en beetjes arriveerde.
Druppelirrigatie
De proef: De apparatuur werd op een veld van ongeveer 0,25 ha geplaatst. De komkommerplanten die als eerste op de helft van het veld geplant zijn, zijn goed opgekomen. Tegen de tijd dat de rest van het materiaal was gearriveerd en ook de tweede helft van het veld beplant kon worden, was de temperatuur verder opgelopen en deden deze komkommerplanten het minder goed dan de eerst geplante. Maar toch tot mijn verrassing zijn de planten ondanks de hitte in maart en april goed gegroeid. Door de druppelirrigatie die de planten van voldoende vocht voorziet, hebben ze de warmte goed kunnen verdragen en hebben ze redelijk veel komkommers geproduceerd. Dat is hoopvol voor de toekomst. Daarom zullen we, om de productie te vergroten, aan het begin van het koele seizoen in november opnieuw planten, zoals gebruikelijk in de rest van onze tuin.
Tradities doorbreken
Zo is onze interesse gewekt voor andere manieren van irrigatie dan de traditionele overstromingsirrigatie. Daarbij wordt er geplant op ruggen en het water laat men door de groeven tussen de ruggen stromen. Ook heb ik via verschillende bronnen ontdekt dat dichterbij, nl bij Niamey, in de afgelopen jaren druppelirrigatie en andere manieren van irrigatie zijn geïntroduceerd. Dit betekent dat we de materialen hoogstwaarschijnlijk niet zelf hoeven te importeren, omdat anderen hier al mee bezig zijn. Dus is het nu van belang om uit te zoeken waar het materiaal beschikbaar is in Niamey en kijken of het dezelfde kwaliteit heeft als de spullen uit Ghana en hoe de prijzen zich verhouden.
Duurzaam?
De kwestie is wel dat we ons afvragen of het duurzaam is om irrigatie te promoten in het droge seizoen. In het gebied waar SSCS werkzaam is, zou druppelirrigatie kunnen worden gestart, omdat ik er vrij zeker van ben dat dit in de nabije toekomst geen probleem zal vormen. Het gaat daar namelijk om een dal waar een waterstroom is en elk jaar tijdens het regenseizoen de grondwatervoorziening hersteld wordt.
Grondwatersituatie in Niger
Het andere goede nieuws is dat er zeer recent een academische studie is uitgevoerd naar de grondwatersituatie in Niger. Het onderzoek vond grotendeels plaats in het zuidelijk deel van het land waar de meeste landbouwbedrijvigheid is. De analyses toonden aan dat in dit gebied grote voorraden (diep) grondwater beschikbaar zijn, en er is aangetoond dat deze voorraden jaarlijks worden vernieuwd. Dit biedt hoop. De aanwezigheid van deze hulpbron betekent dat het in de komende jaren daadwerkelijk haalbaar zal zijn om de landbouwproductiviteit aanzienlijk te verhogen en zo toe te werken naar meer voedselzekerheid en een veel grotere zelfvoorzienigheid qua voedsel voor Niger. En voor ons bij SSCS is het een aanmoediging om zeker te weten dat we druppelirrigatie kunnen promoten als een goede landbouwmethode.
lees meer over SSCS