Mode in Niger

Er zijn 3 vragen die ons regelmatig gesteld worden:


Hoe komen mensen aan kleding in Niger?
Hoe kan het dat mensen er zo goed gekleed uitzien ook als zij arm zijn?
Heeft het zin om mensen te blijven opleiden tot kleermaker?

Op zoek naar kleding in Niger,


zul je geen grote kledingwinkels vinden waar je allerlei soorten kleding kan kopen. In de hoofdstad Niamey vind je wel winkels waar allerlei nieuwe kleding wordt verkocht, maar dat zijn relatief kleine zaken.
Verder zul je in Niamey winkels vinden die gelegenheidskleding verkopen, bv kostuums en overhemden voor heren en avondjurken voor dames.
Ga je naar de markten dan vind je in Niamey en in andere steden geïmporteerde nieuwe kleding van wisselende kwaliteit. Denk aan spijkerbroeken, T-shirts, leggings, baby- en kinderkleding etc.
Daarnaast vind je ook geïmporteerde gebruikte kleding. Dit wordt overal in Niger verkocht in marktkramen en door ambulante verkopers. In Niamey zijn er zelfs kleine winkeltjes met dit aanbod.
Het is verbazingwekkend om het ruime aanbod aan gebruikte kleding te bekijken. Meestal is er al gesorteerd op kwaliteit. Toch is het niet ongewoon om een goede broek, T-shirts of overhemden van vrij dure merken te vinden voor dezelfde prijs als producten van meer gangbare merken.

Blaise in op maat gemaakte kleding


Een groot deel van de kleding in Niger is op maat gemaakt


Maar dit is slechts een deel van de totale kledingmarkt in Niger.
Een groot deel van de kleding die wij en alle andere in Niger dragen is op maat gemaakt. Stoffen van allerlei kwaliteit, met of zonder print, in allerlei kleuren en van héél goedkoop tot héél duur, zijn te koop op markten of in gespecialiseerde winkels. De meeste stoffen hebben de standaardmaat "3 pagnes". Eén pagne is de maat van een stuk stof dat vrouwen gebruiken om om hun middel te wikkelen als een lange rok. Dit is ook de betekenis is van het Franse woord 'pagne': lendedoek.  3 pagnes = 6 yards = 5.486 meter.
Mensen die dit echt niet kunnen betalen, kunnen ook gewoon één of twee pagnes op de markt kopen. Of ze kopen de echt goedkope stoffen voor minder dan € 4,- voor 3 pagnes. Aan de andere kant is er ook materiaal dat verkocht wordt voor € 450,- voor 3 pagnes.
Zodra je je stof hebt gekocht, breng je het naar de kleermaker of naaister. Ook hier variëren de prijzen voor het maken van kleding in overeenstemming met de verschillende groepen in de samenleving. Uiteraard zie je dit terug in de kwaliteit van het geleverde werk. Dit maakt het voor bijna iedereen mogelijk om ten minste één of twee setjes kleding te hebben om er goed gekleed uit te zien om de stad in te gaan, of naar een naamgevingsceremonie voor baby's, of voor andere gelegenheden.

ceremonie


Mensen zijn bereid om kleding voorrang te geven boven eten


In de Nigerese cultuur is het heel belangrijk om goed gekleed te zijn. Het is niet ongebruikelijk om te horen dat westerlingen niet weten hoe ze zich moeten kleden. Het gaat dan niet om de geldwaarde van de kleding. Het gaat er gewoon om goed gekleed te zijn volgens de “regels” die passen bij de gelegenheid. Door zich goed te kleden toont men respect voor zichzelf en voor anderen. Door je goed te kleden, krijg je het respect en de aandacht van anderen. Maar ook, als je niet goed gekleed bent, geeft dit een gevoel van schaamte bij jouzelf en bij degenen met wie je bent. Hierdoor zijn mensen bereid om kleding voorrang te geven boven bijvoorbeeld eten, om zo te voldoen aan de (onuitgesproken maar ervaren) druk vanuit de gemeenschap om zich te kleden zoals verwacht.

Mensen blijven opleiden tot kleermaker?


Blijft de laatste vraag over en die is eigenlijk al beantwoord: Heeft het zin om mensen te blijven opleiden tot kleermaker? Ja zeker, want veel kleding in Niger wordt gemaakt door kleermaker of naaister. En binnen de cultuur is het belangrijk om goed gekleed te zijn. En met een snel groeiende bevolking blijft er dus plaats voor nog meer kleermakers.


Lees meer over vakopleiding kleding maken "Centre Caleb"

Ondersteun ons werk

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact