Yahouza vertelt over kinderprogramma Quartier Libre

Quatier Libre (= vrije tijd) is een leuk kinderprogramma van ongeveer een uur, dat is ontwikkeld door medewerkers van Jeugd met een Opdracht. Yohouza vertelt hierover...

Het is zo ontworpen dat het een paar jaar in dezelfde buurt of dorp kan draaien. Tijdens het programma wordt er een korte les uit de Bijbel gegeven, en er is veel tijd en aandacht voor een spelprogramma. Zoals bekend helpen de juiste spelen kinderen bij het ontwikkelen van zelfdiscipline, eerlijkheid, respect voor anderen, samenwerken als een team, gezonde competitie, etc. Maar het programma is ook gewoon lekker plezier hebben.

Vaak staan kinderen al te wachten


Na ons vertrek uit Maradi, is collega Yahouza samen met de anderen in het team het programma in twee dorpen blijven draaien. Yahouza werkte al een paar jaar samen met Blaise. Laatst besloot ik hem te bellen om te vragen hoe het nu gaat.
Hij vertelde me dat in beide dorpen de kinderen met veel plezier blijven komen en enthousiast meedoen. Vaak staan de kinderen hen al op te wachten. Anderen komen zodra ze de muziek horen uit de draagbare geluidssysteem die draait op een kleine generator. In het eerste dorp komen niet zoveel kinderen als in het begin. Toen het programma 3 à 4 jaar geleden begon, deden er ongeveer 300 kinderen mee. Nu komen er ongeveer 150. Yahouza probeerde er achter te komen waarom dit zo was en ontdekte dat veel ouders of oudere broers en zussen niet willen dat de kinderen meedoen aan iets dat door christenen wordt georganiseerd. Er is ook veel "verloop" in de groep kinderen. De meeste kinderen die komen, zijn elk jaar nieuw. Dit betekent dat de kinderen jammer genoeg maar weinig tijd hebben om profijt te hebben van de vaardigheden die ze door het spelprogramma kunnen leren. Helaas (zo zien wij het tenminste), zullen deze kinderen in hun sociale omgeving niet veel andere mogelijkheden hebben om groepsspelletjes te spelen.

Ook een klein groepje vrouwen doet mee


In het tweede dorp blijven wel 300 tot 400 kinderen om de week meedoen als het team komt. Er is zelfs een kleine groep van 5 tot 8 wat minder jonge vrouwen die aan het programma komen meedoen. Ze genieten ook lekker van het dansen! In deze plaats is veel meer continuïteit in de deelname. Het programma is nu 2 jaar geleden begonnen en we hopen dat de kinderen zullen kunnen profiteren van wat ze leren door de lessen en het spelen.
Yahouza hoopt dat te gaan zien. Maar ook voor het eerste dorp "geven we niet op", zei hij.


Quartier Libre is een onderdeel van Fabricants de Joie (FJ); Kings Kids

Lees meer over de FJ

Nieuwsbrief ontvangen?

Blijf op de hoogte;
Het laatste nieuws in je mailbox. Schrijf je in voor onze nieuwsbrief

(Als er een nieuwe special for kids is, komt er een link in de nieuwsbrief)

Schrijf je in

Kinderen hebben toestemming nodig van hun ouders!

Receive newsletter?


Ask for newsletter

Online shoppen

Gratis doneren door te shoppen bij bekende webwinkels via DoelShop, wij ontvangen een percentage van jouw aankoopbedrag.

Online shoppen

Heb je een vraag?

Mail
(secretaris st. Niger Zending)

Stuur een mail

Laatste nieuws

Verhalen en meer achtergrond invormatie?

Lees het "Laatste nieuws"

Contact